Praktijkcongres LexisNexis & Vogin:
Onderzoek en de kracht van data


Donderdag 15 september 2022  – Radarweg 29 Amsterdam
Omschrijving

Dataloos onderzoek bestaat eigenlijk niet. In veel gevallen is het verzamelen van gegevens je eerste stap bij het doen van onderzoek. Maar waar vind je deze data? Wat is de juiste data voor jouw specifieke onderzoek? En welke technieken zijn er om data inzichtelijker te maken? In dit seminar geven we het antwoord op al deze vragen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.

Programma

12:00 – 13:00:   Inloop en lunch

13:00 – 13:45:   Anne de Blok (onderzoeksjournalist bij De Correspondent). Operatie Mondkapjes.

Anne volgde de afgelopen twee jaar ruim 150 hoofdrolspelers in de zenuwslopende jacht op mondkapjes dat aan het begin van de coronacrisis ontstond. Haar verhalen schetsen een complexe werkelijkheid, waarin paniek, improvisatie en beeldvorming de corona-aanpak domineerde – en geven zo een fascinerend inzicht in hoe Nederland opereert in crisistijd.

13:45 - 14:30:   Ruud Deijkers (onderzoeksjournalist Elsevier). EW onderzoeken: een kijkje achter de schermen.

Weekblad EW staat onder meer bekend om ranglijsten en onderzoeken zoals Beste ziekenhuizen, Beste gemeenten, Beste studies, Beste scholen en Studie & Werk. Waarom publiceert EW die lijsten? Zitten gemeenten, universiteiten en ziekenhuizen te wachten op rankings? En hoe komen de onderzoeken tot stand?

14:30 – 15:15:   pauze

15:15 – 15:30:   LexisNexis & Vogin. De toekomst van onderzoek.

15:30 – 16:15:   Michiel Dullaert (trainer/inspirator/spreker de Perfecte Grafiek). Inspiratiesessie Datavisualisatie: Het maken van de Perfecte Grafiek.

Door de juiste design keuzes te maken in je visualisatie, prikkel je de nieuwsgierigheid van je lezer en verleid je hem om jouw inzichten tot zich te nemen. Leer misleidende visualisaties doorzien en ontdek hoe je met simpele aanpassingen van een slechte grafiek een hele goede maakt. Waarmee je mensen op basis van data in beweging kunt krijgen.

16:15 – 17:15:   Netwerkborrel

Locatie

De locatie is het RELX gebouw aan de Radarweg 29 in Amsterdam.

 

Over de sprekers:

 

Anne de Blok,
onderzoeksjournalist bij De Correspondent

Ruud Deijkers,
onderzoeksjournalist Elsevier

Michiel Dullaert,
trainer/inspirator/spreker de Perfecte Grafiek

 

Anne de Blok (onderzoeksjournalist bij De Correspondent).
Operatie Mondkapjes.
Anne de Blok is onderzoeksjournalist bij De Correspondent en volgde de afgelopen twee jaar ruim 150 hoofdrolspelers in de zenuwslopende jacht op mondkapjes dat aan het begin van de coronacrisis ontstond. Haar verhalen schetsen een complexe werkelijkheid, waarin paniek, improvisatie en beeldvorming de corona-aanpak domineerde – en geven zo een fascinerend inzicht in hoe Nederland opereert in crisistijd. Eerder werkte ze o.a. voor Follow the Money, de KRO-NCRV en NOS op 3. Haar werk is bekroond met prestigieuze onderzoeksprijzen, zoals de Tegel en de Loep.

Ruud Deijkers (onderzoeksjournalist Elsevier)
EW onderzoeken: een kijkje achter de schermen
Sinds 2008 is Ruud Deijkers in dienst bij weekblad EW als onderzoeker en journalist. Sinds 2018 coördineert hij EW Research, de onderzoeksredactie van EW, die verantwoordelijk is voor spraakmakende onderzoeken en ranglijsten zoals Beste gemeenten, Beste studies, Beste ziekenhuizen, Beste scholen, Studie & Werk, Toplocaties en Wie verdient wat?. Ook schrijft hij over innovatie, gastronomie en onderwijs. Hij studeerde van 2000 tot en met 2006 sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen (afstudeerrichting ‘onderzoek’) en volgde aan die universiteit ook de afstudeerrichting journalistiek. Hij liep stage bij EW en het ministerie van Buitenlandse Zaken en hij werkte eerder voor onderzoeksbureau I&O Research. In 2020 werd hij genomineerd voor de Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek.

Michiel Dullaert (trainer/inspirator/spreker de Perfecte Grafiek).
Inspiratiesessie Datavisualisatie: Het maken van de Perfecte Grafiek
Michiel Dullaert is gepassioneerd over datavisualisatie én over presentaties. Altijd op zoek naar manieren om anderen te inspireren meer met data en visualisatie te doen. Inmiddels meer dan 15 jaar visualiseert ervaring met het visualiseren van data in dashboards, rapportages en presentaties. Een achtergrond als analist en opgeleid tot UX-er geeft een unieke kenniscombinatie. Daar komt nog uitgebreide kennis van Gamification bij door mijn ervaring in de spellenwereld.

Zijn kennis over grafieken en visualisatie geeft hij nu door als spreker en trainer. Voor bedrijven en onderwijsinstellingen. Zijn stijl kenmerkt zich door passie en enthousiasme. In een hoog tempo wisselen theorie, oefeningen en filmpjes elkaar af, doorspekt met anekdotes en veel voorbeelden uit de praktijk. Deelnemers ervaren het verschil tussen slechte en goed visualisaties en ontdekken hoe ze zelf daarin het verschil kunnen maken.